Op werkdagen vóór 15.00 besteld: morgen in huis Tot 70% korting op top merken Gratis deskundig advies

RAL-kleuren

Ral kleuren mengen bij Verf-Voordeel.nl

De vakmensen van Verf-Voordeel.nl zijn instaat om bijna alle soorten verf naar de gewenste RAL-kleur te mengen. Maar wat is RAL precies? RAL is eigenlijk niets meer dan een coderingssysteem om kleuren te definiëren. Het RAL systeem werd in 1927 in Duitsland ontwikkeld. In de loop der tijd zijn RAL-kleuren de standaard geworden in de industrie, verkeersveiligheid en bouw.

 

Heb je vragen over de RAL-kleurcodering stel het gerust aan de klantenservice van Verf-Voordeel.nl. Wij helpen je graag! Via WhatsApp of de Chatfunctie zijn wij tot 17:00 uur bereikbaar.

 

Wat is een RAL-kleurcodering

Dagelijks kom je in aanraking met kleuren sommige kleuren waarschuwen je voor gevaar en andere zijn neutraal en bepalen de sfeer in je woonomgeving. In de schilders- en verfbranche kom je de RAL-kleurcodering vanaf 1927 al tegen, daarom nemen wij je even mee terug in de tijd en staan even stil bij de wereld van kleur.

 

Het kleurencoderingssysteem RAL is in Duitsland (1927) ontwikkeld dit om kleuren van verf en andere coatings te definiëren. De afkorting RAL staat voor ReichsAusschuss für Lieferbedingungen en wordt beheerd door het Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung e.v. De gedefinieerde kleuren lijst bestond oorspronkelijk uit 40 kleuren en tegenwoordig zijn dat er 210. Verder heeft RAL een uitgebreid kleur-referentiesysteem voor plastics, 300 panelen in zowel semi-transparante als klassieke kleuren.

 

Er zijn op dit moment drie RAL-coderingssystemen.

Het cijferpatroon geeft eenduidig aan welk van de drie het betreft:

1 RAL 1012 Citroengeel: RAL Classic - 4 cijfers met unieke kleurnaam.

2 RAL 210 60 30: RAL Design - 7 cijfers, geen vaste naam.

3 RAL Digital: RAL Digital - Digitale, op beeldscherm beschikbare RAL-kleurenlijsten, met benaderingen voor mengverhoudingen in kleurcoderingen RGB, CMYK, HLC, Lab en Hexadecimaal.

 

Elk kleurnummer/codering heeft een unieke kleurnaam, dit wil zeggen uniek in de kleurenlijst en is vertaald in 6 talen te weten Duits, Engels, Frans, Spaans, Italiaans en Nederlands. Neem bijvoorbeeld: RAL 1012 Zitronengelb / Lemon yellow / Jaune citron / Amarillo limón / Giallo limone / Citroengeel.

 

Ook in huis gebruiken wij Ral-coderingen zo is RAL 9001 (crème wit) de meest voorkomende kleur in huis samen met RAL 9010 (zuiver wit) zijn deze twee het populairst. Merken als Fitex en Flexa hebben deze RAL-kleuren in hun kleurencollectie opgenomen.