• Vóór 23:59 besteld, de volgende werkdag bezorgd

  • NIEUW: Laagste prijsgarantie
  • Gratis verzending Sikkens producten

  • Gratis verzending v.a. € 50

U bent weer zonder afspraak welkom in onze winkels! Meer corona-updates leest u hier. Of bestel online of telefonisch, haal af in de winkel of laat uw bestelling thuisbezorgen.

matthew-hamilton-351641

Vijf tips voor het verwijderen van behang

21.07.2017

5 TIPS VOOR HET VERWIJDEREN VAN BEHANG

Behang verwijderen: een klus die niemand echt leuk vindt, maar waar bijna iedereen wel een keertje mee te maken krijgt. Als het niet in je eigen huis is, dan wordt je vanzelf wel een keertje door je vrienden opgetrommeld om te komen helpen. Met een goede voorbereiding, geschikt materiaal en de juiste kennis is het eigenlijk een eenvoudige klus. Daarom zetten we vijf tips voor je op een rijtje:

TIP 1: VOORDEREIDING 

Het is heel belangrijk dat je de ruimte waarin je gaat werken, goed hebt voorbereid. Zorg ervoor dat je de vloer goed afdekt, anders is de kans op waterschade behoorlijk groot. Verder is het belangrijk dat je de muur goed analyseert. Weet je hoeveel lagen behang erop zitten en welk soort behang er gebruikt is? Dan kun je ook ongeveer inschatten hoeveel tijd het verwijderen kost. Als je niet weet wat er allemaal onder het behang zit, dan kan het zijn dat je de muur nog moet herstellen voordat je opnieuw kunt behangen. Plan daar dus extra tijd voor in.

TIP 2: HET BEHANG AFSTOMEN

Het oude behang eraf stomen is veruit de makkelijkste verwijdermethode. Vinylbehang of glasvezelbehang is vaak lastig te verwijderen. Hiervoor is deze methode dus sowieso aan te raden. Je moet voor het afstomen wel een speciaal stoomapparaat hebben dat je op veel plaatsen kunt huren. Hou het stoomapparaat ongeveer een halve minuut tegen het behang. Op die manier heeft de stoom de kans om achter het behang te komen en de lijm los te weken. Steek meteen na het stomen een plamuurmes achter het behang, je zult zien dat je moeiteloos een grote lap verwijdert.

TIP 3: HET BEHANG AFWEKEN

Als je veel behang moet verwijderen of als de lijm niet zo makkelijk los laat dan kun je voordat je gaat stomen eerst het behang losweken. Probeer eerst altijd of het behang met stomen alleen misschien toch loskomt, dat scheelt namelijk tijd en werk. Als je toch besluit om het behang eraf te weken, zorg dan dat je vloer goed afgedekt is zodat die door het water niet kan beschadigen. Ook is het slim om een speciaal afweekmiddel te kopen, op die manier komt het behang makkelijk los. Je kunt het eventueel ook alleen met water proberen maar dat zal veel moeizamer gaan. Let er goed op dat je met je plamuurmes niet de pleisterlaag op de muur beschadigt en echt alleen het behang eraf haalt.

TIP 4: RESTJES VERWIJDEREN

Het grootste gedeelte van het behang kun je met het afstomen of afweken verwijderen. Helaas blijven er altijd kleine restjes over die niet zo makkelijk van de muur afkomen. Met een natte spons kun je deze plekken met flink veel water natmaken. Zo kun je alsnog het plamuurmes onder het behang krijgen en de laatste resten verwijderen.

TIP 5: MUUR REPAREREN

De kans is groot dat je op sommige plekken de pleisterlaag van de muur licht beschadigd hebt. Voordat je het nieuwe behang kunt aanbrengen is het dus belangrijk dat je de muur gaat herstellen. Scheurtjes kun je het beste eerst met een verfkrabber uitkrabben, om ze vervolgens met muurvuller te dichten. Grote gaten kunnen meteen met een muurvuller opgevuld worden. Probeer vervolgens de muur mooi egaal glad te schuren en gebruik eventueel een dun laagje plamuur om de muur echt helemaal klaar voor het volgende behang te maken.

Heb je nog vragen over dit artikel? Neem dan vooral contact met ons op.

 

Laatste nieuws

Een stappenplan voor het verven van het plafond

10 nov. 2017

Het verven van het plafond; eens in de zoveel tijd moet dit klusje geklaard worden. Door de jaren heen verkleurd het plafond en af en toe een fris likje verf doet wonderen voor je huis. Alleen het lijkt nogal een klus en daarom stellen mensen het vaak uit. Met dit stappenplan hoeft dit niet langer en ziet je huis er in mum van tijd weer super fris ui...

Schuren voordat je gaat verven? Dat doe je zo!

09 nov. 2017

Houten kozijnen, deuren of deurposten moet je voor het beste schilderresultaat vaak eerst even opschuren. Als je veel moet verven en dus moet schuren dan is dit een behoorlijk karwei. Daarbij komt dat het voor veel mensen een saai en behoorlijk arbeidsintensief klusje is. Om het voor jou zo makkelijk en licht mogelijk te maken hebben wij een aantal schuurtips voor je op een rijtje gezet.  TI...

Interieur- en verftrends voor de winter

27 sep. 2017

Langzaam maar zeker worden de dagen weer korter en kouder. Hoewel de zon zich echt nog niet zo veel heeft laten zien de afgelopen tijd, moeten we er toch aan geloven: de zomer loopt op z'n einde. Omdat de herfst en winter een periode is van veel binnen zitten, is het voor veel mensen ook de tijd om de woonkamer weer eens een make-over te geven. Een nieuw seizoen betekent ook nieuwe trends ...